Ska chefen bestämma vilken transportbil som ska köpas?

Av Mikael Reimblad 2020-jan-28 05:15:00

t5-og-caddy-621x350

Ofta är det chefen i verksamheten som bestämmer när det kommer till inköp av ny transportbil till de anställda som ska använda den. Frågan vi ställer oss i denna guiden, är om detta är det bästa sättet för att se till att man får den bästa transportbilen till verksamheten. Kanske borde det egentligen vara de anställda som ska använda bilen i slutändan, som ska fatta det beslutet?

Mer information tidigt i köprocessen

Beslutsprocessen för köp av transportbil har ändrat sig mycket under de senaste tio åren. Förr stog man med en säljare hos bilhandlaren och diskuterade sig fram tills det att man fått sig en bra bild över vilken bil man ska investera i. Möjligheten att få information via nätet har skakat om denna köpresa rejält. 

Idag sker 90% av köpresan digitalt via informationssökning hos olika billeverantörer, tidsskrifter, youtube eller bloggar med mera. När man väl kommer till bilhallen och träffar säljaren så är man mycket mer påläst. 

Man kan som chef helt enkelt få enormt mycket iformation via nätet. Men räcker det för att välja rätt bil till de som ska använda den?

google.jpeg

Samspel mellan chef och anställda

När sättet man tar beslut på ändar sig, är det också viktigt att man ändrar det nya sättet man köper sin transportbil på. Det vi kan se idag är att det oftare är ett närmare samspel mellan chef, och anställda. Detta är superbra!

Med nära samspel menar vi att man aktivt har en dialog. Att man som chef sätter sig in i arbetsdagen med en transportbil, vet vilka moment den ska klara av, hur den måste organiseras, vilket utrustning som krävs med mera. 

Ett nära sammarbete mellan chef och själva användarna av transportbilen, är en av de viktigaste förutsättningarna för att välja rätt transportbil till verksamheten för att:

1. Skapa effektivt arbete

2. Enkel arbetsdag för användarna av bilen

3. Mer vinstdrivande verksamhet

Dålig planering ger en jobbig arbetsdag

Om man mot förmodan inte får samspelet mellan chef och asnställda att fungera, kommer det dessvärre riskera till att leda till obehagliga konsekvenser. Det kan både bli kostsamt i fråga om det bilen kommer att kosta i längden, men kan också faktiskt leda till att skador uppstår hos de anställda.

Bilen kanske inte klarar av de uppdrag den har behov för på grund av att det fattades i specifikationen vid köpet. Man måste göra dyra efterbyggnationer, när man istället kunde ha fått bra paketpris hos bilhandlaren.

Sedan kommer det även leda till att arbetsdagen blir jobbigare för de anställda, då det blir mer omständigt och därmed ineffektivt. I värsta fall uppstår det även förslitningsskador hos de anställda för att bilen inte haft rätt anpassning efter deras arbetsdag.

Rot_vs_Orden_med_Smartfloor_V2

En verksamhet som jobbar tillsammans

Vi ser själva denna förändring som skett mellan chef och aställda i många av de förfrågningar vi får på Smartfloor dubbelgolv; antingen är det anställda som är i en dialog med sin chef, eller så är det chefer som vill ha en sista feedback från sina anställda innan man trycker på köpknappen. 

Det är ju som sagt många faktorrer man ska gå igenom innan man kan fatta beslut om vilken transportbil och utrustning man behöver. Därför är det bra att man tar inspel från olika håll; kollegor, vänner och bekanta, säljare och internet med mera för att bredda sina kunskaper. 

Ett bra sätt att börja sin köpresa mot den nya transportbilen är att använda vår Tansportbilsguide, som är helt gratis, och går igenom punkter man ska gå igenom innan man trycker på köpknappen. 

 

HÄMTA TRANSPORTBILSGUIDEN

Teman: köpa transportbil


Kommentarer

Om Loydsguiden

Loydsguiden riktar sig till användare och ägare av transportbilar. Här finns innehåll som skall gynna dig vid köp och nyttjande av transportbilar som skall underlätta vardagen för hantverkare med mobila verkstäder som arbetsplats. Loydsguiden publicerar nya inlägg veckovis. Följ oss gärna!

Besök www.loydsindustri.se

LAST NED SMARTFLOOR BROSJYRE   TIL DIN BILMODELL HER

Senaste inlägg

LAST NED SMARTFLOOR BROSJYRE   TIL DIN BILMODELL HER