Biltaket som lastutrymme - Så mycket maxlast får du ha

Av Claes Persson 2019-feb-14 06:30:00

taklast transportbil maxvikt taklastBiltaket används ofta som lastyta på transportbilar, men hur mycket vikt tål egentligen ditt biltak?

I denna guiden går vi igenom hur många kilo som transportbilen klarar av att lasta på taket, samt generell säkerhet och regler för taklast.

50 eller 300 kg på biltaket?

När Loyds är ute och pratar med hantverkare, så nämns det stora olikheter gällande hur mycket de tror att biltaket faktiskt tål. Siffror som nämnts är allt mellan 50 till 300 kg. 

Stämmer det? Nej, vanligtvis inte. Det som man lagligt får lasta beror dels på takets kapacitet, men även vilka takfästen och typ av takinredning man använder sig av. 

Max lastkapacitet på biltak

Man skall alltid kolla med biltillverkaren gällande vilken maxvikt som är tillåten. Nedan hittar ni ett urval av transportbilar vars maxlast på taket vi har angivit. Alla siffror kommer från biltillverkarens egna produktbroschyrer.

Notera dock att maxlasten som är tillåten och dess kapacitet är beroende på vilket typ av takfäste man använder sig av.

MAX LASTKAPACITET BILTAK MERCEDES CITROEN TOYOTA VILKSWAGEN CADDY FORD TRANSIT RENAULT KANGOO MERCEDES VITO TRANSPORTBIL

Relativt vanligt med överbelastade transportbilar

Arbetsmiljöverket gjorde en granskning av transportbranschen, och fann att mindre transportbolag ofta ser sig som tvungna att överlasta bilarna för att kunna klara konkurrensen.  

Blir man stoppad av polisen, så är det som är registrerat som maxlast på ditt registreringsbevis hos Transportstyrelsen, som polisen använder sig av för att beräkna din eventuella överlast. Här inkluderas då även vikten av det du lastat på taket.

Böter för överlastning

Inom Europa skiljer sig både regler och bötessummor åt mellan länder. I Sverige beräknas överlasten som procent av lastvikten, och inte på totalvikten.

Police carAvgiften för överlast ligger på 2000kr som grundbelopp och därefter ett fastställt basbelopp beroende på vilken  belastning och vikttrassering som är tillåten. Den som blir ansvarig för straffavgiften är föraren av bilen.

Läs mer om detta på Transportstyrelsen och i Lagen om överlastavgift.

Överlast påverkar trafiksäkerhet och arbetsmiljö

En bil som är lastad på fel sätt påverkar såväl bilens köregenskaper, samt andra trafikanter. Det må så vara att det är ägaren till fordonet som ansvarar för de eventuella böter som kommer vid överlast, med det är föraren som ansvarar för att lasten är säkrad och lastad på rätt sätt. 

För att lasta bilen så bra som möjligt rekommenderar Trafikverket att placera lasten så lågt, och så mycket i mitten på transportbilen som möjligt. Detta för att förbättra körförmågan och stabiliteten på bilen. Kom ihåg att taklasten alltid är inkluderad i maxlasten för bilen.

Läs mer om bättre förvaring i lastutrymmet

Lastmöjligheter

Som hantverkare får inte alla saker plats i lastutrymmet. Vissa saker är helt enkelt för långa, och lösningen finns då på taket.

För bättre förvaring inuti bilen däremot, så skapar en effektiv bilinredning möjligheten att få med ytterligare verktyg, produkter eller tillbehör i bilen på grund av den effektiva användningen av lastutrymmet som finns tillgängligt. Med rätt bilinredning kör du även både säkrare och stabilare enligt Trafikverkets rekommendationer.

 

kontakta oss om Smartfloor 

 

 

Teman: Tillbehör transportbil, Skåpbil, Bilinredning


Kommentarer

Om Loydsguiden

Loydsguiden riktar sig till användare och ägare av transportbilar. Här finns innehåll som skall gynna dig vid köp och nyttjande av transportbilar som skall underlätta vardagen för hantverkare med mobila verkstäder som arbetsplats. Loydsguiden publicerar nya inlägg veckovis. Följ oss gärna!

Besök www.loydsindustri.se

Vilken bilinredning passar din verksamhet

Senaste inlägg