Vis meg varebilen din, og jeg skal si deg hvem du er!

Av Lasse André Hansen 13. september 2016

shopping-633055_1920_1.jpg

«Vis meg handlekurven din, og jeg skal si deg hvem du er» er et utrykk som ofte blir brukt til å forklare personligheten til mennesker. Hvis du er en person som pleier å kjøpe knekkebrød med saltpølse kan noen påstå at du er tradisjonell. Hvis du går for trendy gojibær er du mer eksperimentell. Det samme kan sies om varerommet til en håndverker. Det ligger i menneskers natur å dømme ut i fra omgivelsene, og hvis omgivelsene til en håndverker er uorganisert er det ikke usannsynlig at han blir sett på som en uoversiktlig person og i verste fall en mindre seriøs aktør.

Et organisert varerom kan gi et bedre inntrykk

Forestill deg at du skulle kjøpt en splitter ny drill. Du går i en jernvareforretning, snakker med selgeren og dere blir enige om en drill som passer ditt behov. Når den ansatte omsider går for å hente varen din, kommer han tilbake med en vare uten emballasje, som i tillegg har fått flere riper og er litt støvete. Produktet er i og for seg ubrukt, men den fremstår som brukt eller dårlig behandlet. Oppleves dette da som en god levering? Antakeligvis ikke. Du hadde ikke godtatt at et splitter nytt bor hadde ligget henslengt mellom annet gammelt verktøy i en butikk. Er det da fornuftig at nytt og kostbart utstyr ligger løst og uorganisert bak i en varebil?

La oss si at det ikke er noe system i varerommet på bilen din. Du kjører opp til en kunde og åpner sidedøren på varebilen. Fordi du har kjørt en liten stund har noe av verktøyet falt nærmere døren og i det du åpner opp faller et rør ut av bilen. Samtidig kommer kunden din ut for å møte deg og blir møtt med et brak. Gir dette et godt inntrykk overfor kunden? En tanke som kanskje går gjennom kundens hode nå kan være «hvis du har det så rotete i bilen, er du kanskje rotete med mye annet også? Holder du styr på timer og fakturering? Kan jeg forvente at du kommer til tiden? At du leverer når du skal til den kvaliteten jeg forventer?»  Vi må ikke undervurdere kundene. De følger med og lager seg et bilde av situasjonen.

Et faktum er at håndverkerklager i en årrekke har vært blant gjengangerne i toppen på klagestatistikken til Forbrukerrådet. Hvorfor er det slik?

Har du et organisert varerom, får du i hvert fall et stort fortrinn og et ryddig utgangspunkt til å gjøre en god jobb ute hos kunden. Du slipper å bruke tid på å lete etter verktøy og kan i stedet fokusere på selve jobben. Tidligere her på bloggen har vi skrevet om tips til å organisere varerommet i servicebiler:

Les om 11 gode tips til organisering av varelageret her. 

Fra det tidligere blogginnlegget er det tre hovedpunkter jeg ønsker å gjenta:

 

  • Vær nøye med alltid å ha plass til transport av større varer.
  • Unngå skader på større varer som fraktes i bilen.
  • Tenk smart organisering: «Alt som ikke har sin faste plass blir rot»

 IMG_0099.jpg

Tidligere i år har jeg selv gått fra å bruke skuffeinnredning for å ha et organisert varerom, til å ikke ha det i min nåværende bil. Jeg kan skrive under på at det å ha et organisert varerom hvor du har en fast plass til verktøyet ditt er mye bedre enn det man skulle tro. Det har mer innvirkning på deg som håndverker. Organiseringen av varelageret er viktig for at arbeidsdagen skal bli effektiv. Å ha et system i varelageret vil være med på å effektivisere arbeid. Et godt tips er å gi verktøyet en «fast plass». Dette kan være enklere hvis varelageret har en innredningsløsning som er tilpasset bilen.

Uorden på varerommet kan skade varen

Hvis man ikke har et organisert varerom er det andre konsekvenser enn kun at kunden kan få et dårlig inntrykk. I dag er varetransport en stor del av hverdagen for mange håndverkere. Det fraktes mye varer fra et sted til et annet. Det kan være ting som:

  • Rør
  • Aggregat
  • Paller med glass
  • Toaletter
  • Baderominnredning

Ofte er dette delikate ting som må fraktes på en forsvarlig og god måte. Produktene du leverer vil kunne få en skade hvis det blir plassert på verktøykasser og annet rot bak i bilen. Igjen kan man risikere at kjøpere blir skeptiske til deg som leverandør, hvis de opplever dette. Å ha orden i sakene dine gjør at du virker som en mer seriøs aktør og ikke minst fremstår du som troverdig og ryddig ovenfor dine kunder. Jeg kan selv si at jeg har skadet en del varer fordi varerommet har vært for fullt. Det er fort gjort når du drar igjen skyvedøra og varen detter i mellom døra fordi det er så overfylt. Vipps så har du pådratt varen en skade.

Et overfylt, rotete varerom kan ødelegge for handelen  

Kolasj_blogginnlegg_1_2.jpg

Får du plass til å frakte en stor vare her? 

Hvis håndverkeren fremstår slurvete og useriøs, er det naturlig at man også mister tillitten fra kunder. Kanskje kunden ikke har vært i kontakt med deg ute, men bare på kontoret eller bare på telefonen. Så kommer du kjørende med en varebil som er rotete og overfylt. I tillegg er baderominnredningen som du frakter for kunden lagt over alt av verktøy og utstyr fordi det ikke er plass noe annet sted. Det oppleves ganske kaotisk. Inntrykket av bedriften blir svekket og tilliten blir mindre. Det betyr ikke at du leverer en dårligere jobb, men fremgangsmåten virker mindre profesjonell.

Som ytterste konsekvens av et uryddig varerom kan det være at en kunde velger å avslutte avtalen fordi de gjør seg opp en mening om hvor kompetent du er til å utføre arbeidet. Jeg mener det er tydelig at det finnes en sammenheng mellom hvordan det ser ut i varerommet til en håndverker, og hvordan han jobber. Sist jeg hadde håndverker hjemme hadde han et kaotisk varerom. Mye kunne vært sagt om situasjonen, men det resulterte i at jeg valgte å ikke bruke denne håndverkeren flere ganger.  Et rotete varerom gir ikke et godt inntrykk og det er derfor et organisert varerom er så viktig.

I tillegg er det moro å se håndverkeren jobbe når det er orden. De bruker som oftest mindre tid. De har mer kontroll over arbeidet som resulterer i bedre kvalitet.

Mitt siste tips er at du må organisere arbeidet ditt! Du vil dermed fremstå mer troverdig, mer profesjonell og i tillegg kan du oppleve økt fortjeneste gjennom økt effektivitet.

Vis meg et organisert varerom og jeg gir det tilliten til å renovere badet mitt. Trenger du tips til varebilkjøp og organisering av varebilen, last gjerne ned vår gratis Varebilguide. 

Gratis Guide:  Slik planlegger du kjøp av varebil  LAST NED NÅ


Lasse André Hansen's photo

Av: Lasse André Hansen

Lasse har vært administrerende direktør i Loyds siden 1993. Han har startet og drevet flere selskaper, blant annet Lafinto og Zenit, og har spesialistkompetanse på alle nivåer bedriften. Lasse er forfatter av blant annet e-boken «Slik planlegger du kjøp av varebil».

Epost

Kommentarer

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg