Så mange kilo kan du laste på taket til Mercedes Vito

Av Jan-Erik Hansen 5. februar 2019

vekt på taket.v2.Ny

Vet du hvor mye vekt taket på varebilen din tåler? Her er en guide på hvor mange kilo din varebil er godkjent for og hva du må tenke på når du laster tunge ting på taket.

Statens Vegvesen har skjerpet reglene for overlast

Å ikke tenke på hvor mye vekt som er lov å laste på taket til varebilen, kan straffe seg. Statens Vegvesen har skjerpet reglene hva gjelder kontroll av overlast. Overlast går ut over kjøreegenskapene på bilen og  trafikksikkerheten. Hvis du har for mye last, kan det faktisk ende i kjøreforbud. 

Hva er reglene for maks last på taket?

Overlast på taket kan få alvorlige konsekvenser. Det sier seg selv at for tung last på toppen av bilen går ut over kjøreegenskapene. I verste tilfelle kan varebilen velte. 

Les mer: Fraktet flaggstanga på biltaket

laste på taket

Det finnes ingen faste regler for hvor mange kilo du kan laste på taket. Det er opp til kjøretøyfabrikanten. De bestemmer hva den enkelte bilmodell er godkjent for. Og variasjonen er stor. 

Maks vekten for taklast skal stå i brukerhåndboken. Hvis du ikke finner tallet i din håndbok så ta kontakt med bilimportøren. Det er ditt ansvar å vite hva som er maks taklast på din bil. Du kan lese mer om hvilke regler som gjelder for lang last på taket hos Lovdata

Her er liste over maks taklast på de vanligste varebilmodellene

taklast volkwagen caddy

Her ser du for eksempel at på Merceds Vito med 4 takbøyler er det lov å laste 150 kilo på taket, mens på en Peugeot Partner er det kun lov med 75 kilo. Maks last Transporter er  også 150 kilo med 4 takbøyler. 
Tallene er hentet fra bilfabrikantenes brosjyrer og brukermanualer på nett.

Les mer her: Praktisk informasjon om egenvekt, nyttelast og totalvekt 

Takstativet avgjør maks taklast

Maks taklast er alltid inkludert vekten av selve takbøylene og festene til disse, samt lastestropper. Siden 4 takbøyler med fester fort kan veie 20 kg, er dette viktig å huske på. Dette gjelder også hvis du kjører med takboks. Da må du ta med vekten på denne i beregningen. Er maks taklast for eksempel 100 kg betyr det at du kun har lov til å laste materialet som veier 80 kg på taket.

Husk at selve lastestativet også må være godkjent for den vekten du laster på taket.

Les mer om hvordan laste riktig på taket her

Jeg har spurt flere håndverkere om hvor mye de tenker at de kan laste på taket på varebilen, og alt mellom 50 til 300 kg er tall som nevnes. Jeg ser på dette som en indikasjon på at det mest sannsynlig kjører mange rundt med alt for tung last på taket.  

Hvis du er i prosess med å kjøpe ny varebil, er det dette et tema som må vurderes på lik linje med andre ting som modell, kjøreegenskaper og varebilinnredning. Tenk på dette: 

Å planlegge kjøp av varebil er som sagt en prosess, og i dette innlegget har vi snakket om kun et tema å ta hensyn til. Vi har derfor skrevet en gratis guide, som belyser enda flere temaer, og som vil hjelpe deg på vei til å velge riktig varebil. Last den ned her: 

Gratis Guide:  Slik planlegger du kjøp av varebil  LAST NED NÅ

Temaer: Sikkerhet, Last, Orden


Jan-Erik Hansen's photo

Av: Jan-Erik Hansen

Jan-Erik er Account Manager i Loyds Industri og har lang erfaring innen salg. Han jobber målrettet med vedlikehold og opplæring av produkter og rutiner hos bilforhandlere i Norge. I tillegg er han vår Smartfloor Inbound Sales ekspert.

Epost

Kommentarer

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg