Slik påvirker lasten varebilens kjøreegenskaper

Av Anders Romberg 5. september 2017


Gode kjøreegenskaper er viktig for de fleste som skal ha ny bil, enten det er personbil eller varebil. Hva skjer egentlig med kjøreegenskapene til en varebil ved feillasting eller for tung last?

Kjøreegenskaper som trygghet, forutsigbarhet og bilens prestasjon i forskjellige situasjoner, er faktorer som spiller en stor rolle når vi vurderer hvor bra bilen er. I Norge er det spesielt behov for gode kjøreegenskaper grunnet vårt varierende klima og føre.

For mange er det en nødvendighet med firehjulstrekk og ekstra god stabilitet under kjøring. Spesielt på ulendt føre som landvei med slaps og snø. Skal du kjøpe ny varebil er dette ting du må vurdere før du velger riktig type bil for ditt bruk.

Planlegg kjøp av varebil med denne guiden

Riktig plassering av verktøy og materiell

Vektfordeling og hyppighet er to ting du skal tenke på ved last av bilen. Feilfordeling kan påvirke kjøreegenskapene og kan i verste fall få fatale konsekvenser. Ulempene tung last medfører er blant annet økt bremselengde og dårligere svingradius. I tillegg kan det skape blendingsfare dersom lyktene og fronten på bilen heves.

NAF gjennomførte tidligere i år en test som viser kort og greit forskjellen på en ulastet og fullastet personbil. Denne videoen kan være nyttig å merke seg, da dette også gjelder varebil. 

Foss og Strande Truls.jpg

Den beste måten å minske risikoen for dårlig veigrep, svingradius og bremselengde er selvsagt å ikke laste varerommet for tungt. Her er i tillegg noen ekstra tips for å unngå ulemper som påvirker kjøreegenskapene i bilen din:

  • Plasser tunge varer, og varer som brukes sjelden, lengst inn og så lavt som i bilen.
  • Plasser materiell som brukes ofte, godt synlig og lengre frem i bilen.
  • Alt utstyr som ikke tåler fuktighet bør plasseres så langt fra døråpningen som mulig.

Lavere tyngdepunkt i varerommet

IMG_0295.jpg

Ved å skape et lavere tyngdepunkt i bilen, vil du kunne unngå ulemper som nevnt ovenfor. En innredning som bidrar til et lavere tyngdepunkt i bilen kan være løsningen for mange håndverkere som er avhengig av å ha med mye last. Innredningen burde blant annet gi deg muligheten til å plassere tungt verktøy nederst og sikre løse gjenstander. Et godt eksempel på en slik innredning er en horisontaldelt løsning. Ikke bare gir en slik bilinnredning det beste utgangspunktet for bedre kjøreegenskaper i bilen, men det vil gjøre arbeidsdagen din mer effektiv og sikrere.

Er du usikker på om du har riktig varebilinnredning, kan du ta denne testen. Det er en enkel test som gir deg svaret på hvilken innredning som passer best for ditt bruk. 

Hvilken innredning passer best for deg?  TA TESTEN 

Temaer: Last, Dobbelt gulv, Varelager i varebilen


Anders Romberg's photo

Av: Anders Romberg

Anders har lang erfaring fra reklame- og designbransjen og jobber som konseptutvikler ved Loyds. I løpet av karrieren har han drevet eget reklamebyrå og vært båtbygger. Nå er han med å forme nye produkter og er spydspissen i Loyds satsning innen prosess- og produktinnovasjon.

Epost

Kommentarer

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg