Transportbilens olika roller

Av Sofie Afzal 2020-jan-21 05:00:00

IMG_4263-160035-edited

Vad är viktigt för dig när du ska köpa ny transportbil? Denna guiden tittar närmare på de olika roller som din transportbil ska klara av. Du får med dig tips att ta med dig när du står inför ditt bilköp.

Transportbilens roller

Transportbilen kommer att behöva klara av olika uppgifter under dagen. Det är därför viktigt att du tänker igenom vilka roller den kommer att ha under dina olika uppdrag. Om du tar dig en fundering kring detta innan själva bilköpet, kommer du att vara mer säker på att du gör rätt val med bilen och dess tillbehör. Några av de vanligaste rollerna som ditt arbetsfordon kommer att spela är:

 • Att ta dig till och från uppdrag
 • Transportera varor
 • Personaltransport

GUIDE: Så planerar du köp av transportbil

Ta dig till och från uppdrag

Att fungera som ett framkostmedel för att ta dig till och från uppdrag är ju ett av bilens vanligaste uppgifter. Därför är det viktigt att du tänker igenom vart du kommer att ha majoriteten av dina uppdrag: i citymiljö, landsbyggd, eller terräng? Detta för att säkerställa att din bil klarar av att ta dig till och från dina uppdrag. Man ska också fundera på hur eventuell tung last kan påverka bilens möjlighet att ta dig frammåt.

Dels ska man ta sig en fundera över vilken motor, drivmedel och hjuldrift som man kommer att behöva för att ta sig igenom eventuellt tuffare vägunderlag. Men den främsta anledningen är att det finns mer att välja på när det gäller drivmedel idag. Dels så finns det nya lagar (Bonus Malus och WLTP) som gör det mer, eller mindre förmånligt med olika drivmedel. Man måste därför se över ens egen arbetsdag och uppdrag noga, för att göra bilköpet så förmånligt och långsiktigt som möjligt.

Däremot så har till exempel många eldrivna transportbilar begränsningar idag som inte fungerar för alla yrkesgrupper. Däribland har vi hur de påverkas av väder, tung last och är beroende av att ha elstolpar. Men de har ju många fördelar med för de som bedriver mestadels av sin verksamhet i city med kortare och långsammare körsträckor. Nu för tiden så finns det ju även hybrider även för lätta lastbilar som kan vara ett bra alternativ.

Läs mer: Är eldrivna transportbilar något för hantverkare?

Vito med mann som bærer

Varutransport

Får du plats med allt du ska frakta med dig i bilen under arbetsdagen? För de flesta som köper ny transportbil, så är bilen tänkt till att användas mycket till varutransport. Dåligt med plats i lastutrymmet är nog en av de sakerna som skapar mest frustration under arbetsdagen då det också leder till att bilen blir stökigt lastad, och mycket extraarbete för att möblera om i bak. När det väl är stökigt så är det svårt att skapa sig en överblick över vad man förvarar i bilen, och det blir lätt missar med varulager som rersulterar i extra vändor till grossisten.

För att göra din varutransport smidig så tänk på följande vid bilköpet:

 • VAD brukar du transportera och hur ofta?
 • HUR OFTA behöver du frakta större saker?
 • Går det att ta det du fraktar mer sällan på släp?
 • Vilken bilinredning lämpas sig bäst för att effektivisera användningen av ditt lastutrymme?
 • Hur tung och stor är din last?

Att köpa en för stor, eller en för liten, bil kan i slutändan bli kostsamt om du inte använder dess utrymme maximalt. Det är därför väldigt viktigt att tänka över hur den kommer att användas, och hur du maximerar ditt lastutrymme.

Läs mer: Få koll på last och vikt vid köp av transportbil

VW-caddy-og-transporter-jekkestropper

Persontransport

Har du tänkt över att många transportbilar också i stor grad används till persontransport?

Varför ska du, och eventuella passagerare sitta trångt och obekvämt i din transportbil? Ju mer tid du spenderar bakom ratten, desto viktigare att du har en förarhytt anpassad efter detta. 

Exempel att göra för ökad komfort:

 • Ha en komfortvägg som skapar mer utrymme för benen i förarhytten
 • Ha inklädnad i bilen för att dämpa buller
 • Se till så att även komfortväggen dämpar buller
 • Rätt säten

Bullerreducering är mycket uppskattat för en bekvämare körresa, men framförallt att enkelt kunna ta emot samtal i bilen.

Läs mer: Har du rätt säten till transportbilen?

Andra roller

I detta inlägget har vi belyst tre roller som transportbilen har som är viktiga att reflektera över. Men det finns fler roller som man ska tänka igenom, som vi inte gått in på här:

 • Verktyg
 • Arbetsplats
 • Kontor
 • Varulager
 • Verkstad
 • Reklampelare

I vår E-bok Transportbilsguiden går vi igenom mer och djupare på alla roller, och vad man ska gå igenom innan det är dags för bilköpet. Allt för att du ska göra det bästa bilköpet.

New call-to-action

Teman: transportbil, köpa transportbil


Kommentarer

Om Loydsguiden

Loydsguiden riktar sig till användare och ägare av transportbilar. Här finns innehåll som skall gynna dig vid köp och nyttjande av transportbilar som skall underlätta vardagen för hantverkare med mobila verkstäder som arbetsplats. Loydsguiden publicerar nya inlägg veckovis. Följ oss gärna!

Besök www.loydsindustri.se

LAST NED SMARTFLOOR BROSJYRE  TIL DIN BILMODELL HER

Senaste inlägg

LAST NED SMARTFLOOR BROSJYRE  TIL DIN BILMODELL HER