Skippa fumlandet med mobilen som belysning i skåpbilen

Av Sofie Afzal 2019-jan-31 16:23:32

LED-belysning till transportbilIgenkänningsnivån är nog hög när man nämner att det är dålig belysning i lastutrymmet. I ett land som Sverige där vi har så få soltimmar på dygnet hälften av året, så är ett dåligt upplyst lastutrymme både tids-, så väl som energikrävande. 

I denna guiden går vi igenom hur man kan förbättra både belysningen och din arbetsdag. 

 

De flesta transportbilar kommer färdigmonterade med relativt låg styrka på belysningen bak i lastutrymmet. Med rätt tillbehör till transportbilen kommer man långt. Beroende på om du har en stor, eller mindre transportbil kommer du behöva olika typer av belysning.

Lätt att själv byta till bättre belysning i skåpbilen

Det må så vara att originalbelysningen är svag, men som tur är så är det lätt ordnat. Man kan lätt byta belysningen själv, eller så vänder man sig till en återförsäljare som kan montera in den åt dig. 

 "Loyds egna belysning funkar riktigt bra till mindre skåpbilar, och är dessutom enkla att montera in själv. Vi på Ledandebelysning sätter mestadels in LED-lister då dessa passar bättre till större transportbilar då de kan lysa upp hela utrymmet", tipsar Magnus Lundberg från Ledandebelysning. 

Se tillbehör till transportbilar

Rätt belysning till din arbetsdag

Magnus tipsar vidare om att det även finns flexibilitet i hur man kan tända belysningen. Vissa föredrar att ha en knapp vid dörren som man tänder manuellt, men det finns även möjlighet till att ha sensorstyrd belysning som man kan ställa in tidsutlösningen på.

Sättet man använder bilen på påverkar vilken belysning som är rätt lösning för att underlätta arbetsuppgifterna. "Vissa slänger bara in plankorna och stänger igen dörrarna, andra spenderar stor del av arbetsdagen i skåpbilen". 

Det som generellt sätt brukar rekommenderas till lastutrymmen på arbetsfordon är LED-belysning. Detta då de inte är lika känsliga mot vibrationer och stötar, samt att de brukar mindre energi, och ger starkt ljus.

Ta bilinredningstestet här

 

Olika lamptyper ger olika upplysning

Det finns även ett stort utbud av olika lampor som kan fylla olika behov man kan ha med sin verksamhetsbil.icon_005950_256 LED har fördelen att ha ett snyggt, kallvitt ljus och snabb upptändningstid så du slipper stå väntandes i mörkret på att lampan ska ge bra sken. 

Ett alternativ som kan vara smidigt här är LED-spottar. Dessa skapar upplysning av koncentrerade områden. Ett annat alternativ är LED-lister. Dessa möjliggör personlig styling på bilen då de finns i ett stort antal olika färger.   

 Fråga oss om belysning till din bil

Spridning, ljus och effekt på belysning

Hur mycker upplysning behöver du, och vart? Arbetsdagen ser olika ut i olika verksamheter. Den moderna inredningen i transportbil går ut på att man jobbar utifrån bilen, och inte inne bilen. Därför måste man se till att ha rätt ljusspridning på belysningen.

En lampas förmåga att sprida ljus kommer att påverka dess upplysningsförmåga av ditt lastutrymme. Enheten som används för att beskriva ljusstyrka i spridningsvinkel som belysningen ger anges i candela (cd).

Styrkan på lampan är det första som man tittar på när man skall välja belysning till transportbilen. Förr i tiden räckte det att utgå från lampans Watt för att förstå effekten av lampan, men denna enhet berättar idag ej så mycket om hur mycket ljus den genererar.

Idag bör man även kika på enheten lumen. Lumen förkortas lm och är den internationella enheten för ljusflöde. Ju högre lumen en lampa har, desto mer ljus ger den.

Vilken bilinredning passar dig?  TA TESTET 

 

 

Teman: Tillbehör transportbil, LED-belysning, Extraljus, Skåpbil


Kommentarer

Om Loydsguiden

Loydsguiden riktar sig till användare och ägare av transportbilar. Här finns innehåll som skall gynna dig vid köp och nyttjande av transportbilar som skall underlätta vardagen för hantverkare med mobila verkstäder som arbetsplats. Loydsguiden publicerar nya inlägg veckovis. Följ oss gärna!

Besök www.loydsindustri.se

Vilken bilinredning passar din verksamhet

Senaste inlägg