Undvik att bli lurad av priset på bilinredning

Av Mikael Reimblad 2020-feb-11 19:15:00

Bygget vybild med Caddy A3.jpg

Vår erfarenhet är att många som är på jakt efter ny bilinredning ofta är på jakt efter "det bästa priset". Dessvärre är "det bästa priset" ofta lika med "det lägsta priset".  Man kan därmed missa att kolla igenom de faktorer som skapar värdet.  Denna guiden ger dig fler saker att gå igenom för att du ska välja rätt inredning med rätt krav.

New call-to-action

Pris VS nytta? 

Väljer man att köpa den billigaste bilinredningen, så kommer det att upplevas som en bra investering i första ögonblicket. Men lyckan kan riskera att bli kortvarig, om man inte gått igenom bilinredningarna ordentligt.

Som med så mycket annat så reflekterar oftast priset nämligen även kvalitén. Men när det gäller bilinredning så ska man även tänka på vad bilinredningen kostar i längden, och vilket värde den skapar för din verksamhet. Ställ dig följande fråga: Hur pass bra klarar den av de behov som uppstår under din arbetsdag?

Om den inte tål den användning som du kommer att utsätta den för, så kommer det att kosta dig både i tid och pengar då den kommer att behöva repareras, eller bytas ut. När du väljer bilinredning, så gör du dig en tjänst genom att vara lite kritisk:

  • Tål den klimatet jag kommer att vistas i?
  • Tål den vikten jag lastar med?
  • Har den tillräcklig kapacitet för mitt varulager?
  • Kan den monteras in i en ny bil vid bilbyte?
  • Gör den arbetsmoment enklare?
  • Maximerar den användningen av lastutrymmet?

Med de lagändringarna som tillträtt (WLTP och Bonus Malus) så har vi sett att allt fler väljer att behålla sina transportbilar betydligt längre än de tidigare 3 åren som man hade bilen innan man bytte ut den. Detta ställer även krav på att bilinredningen ska ha en längre livlängd. 

Värdet i en bilinredning är ju också att ska göra din arbetsdag enklare, smidigare och effektivare. Så ta dig en funderare över arbetsmoment du utför, eller behöver effektivisera.

GRATIS TEST: Vilken bilinredning passar dig bäst

Hur ska man jämföra bilinreding?

Ta dig tiden för att sätta dig in i vilka behov du har, och vilka uppdrag och arbeten som inredningen ska klara av och underlätta för. Det är först efter att du har gjort detta som du kan ta dig en runda och kolla på de olika priserna. 

Kolla därför igenom följande när du jämför bilinredning:

1. Lastvolym

2. Bilmodellsanpassning

3. Livslängd

4. Användarvänlighet

5. Säkerhet

vw caddy med thule takstativ

1. Lastvolym

Fundera över hur mycket saker du behöver förvara i inredningen, och hur stora de är. Se till så att bilinredningen rymmer dem. Går det inte enkelt att organisera dina vertyg, varulager och tillbehör så kommer du inte att kunna behålla ordningen i bilen. En stökig bil kommer att kosta dig tid, då det försämrar din effektivitet, samtidigt som det som ligger löst i lastutrymmet orsakar skador och onödigt slitage.

Läs mer: Gör transportbilen dig till en dålig hantverkare?

SE_NY_Volumtest elektriker.kort_25sek.v4.SE-1

HÄMTA BROSCHYR OM SMARTFLOOR

 

2. Bilmodellsanpassning

Kolla hur väl bilmodellsanpassat bilinredningen är; hur väl följer den karossen på bilen? Följer inte bilinredningen bilens egna utformning så kommer du tappa volym, och inte maximera användningen av lastutrymmet. Du kommer dessutom att ha dödutrymmen du kanske inte kommer åt, och skrymslen som det kommer samlas damm och skräp i. Detta gäller såväl hyllsystem som dubbelgolv. 

SE VIDEO: Påbyggaren visar sin favoritmodellsanpassade bilinredning

3. Livslängd

Kvalitet är väldigt ofta i direkt relation till bilinredningens livslängd. Ta dig en närmare titt på både materialvalet på inredningen, men också hur den är konstruerad. Håller hyllorna för vikten du tänker lasta, eller klarar skenorna på lådorna att öppna med de verktyg du tänkt dig. Inredning som går sönder är inte bara en extra utgift, utan det kommer att äta av din tid. Kom ihåg att WLTP och Bonus Malus gör det mer lönsamt att behålla bilen längre än tidigare, därför ska bilinredningen också hålla längre.

SE VIDEO: viktestet

4. Användarvänlighet

Hur jobbar du? En inredning syftar till att göra din arbetsdag enklare. Den måste därför även vara lätt att jobba med, så se därför till att tänka på vilka arbetsmoment du kommer att utföra i relation till bilen. Ska du lyfta in tunga saker, så se till att det är en bra arbetshöjd så att du enkelt kommer åt sakerna. Hur möjliggör inredningen förvaring av branschspecifika verktyg? Detta gör det både enkelt att komma åt, och att behålla ordningen i transportbilen. Ett tips som många missar med lådor; se till så att de går att lådor går att öppna 100%. Inget är så retligt som när det är svårt att komma åt det som är längst in!

SE VIDEO: Jostein bytte bilinredning och branschanpassade transportbilen

DSC01118.jpg

 

5. Säkerhet

Att bilinredningen går sönder är i sig själv en risk som kan innebära skador på både verktyg, varulager och annat som du förvarar i lastutrymmet. Det kan också vara en risk för personerna som drabbas av detta om det är riktigt illa. Så därav är åter igen kvalitén en viktig faktor att räkna in.

Säkerhet när det gäller bilinredning inkluderar också eventuella säkerhetsspärrar för att till exempel inte lådor ska flyga upp. Detta är särskillt viktigt om de är tungt lastade, så att man inte får en låda med 250kg rätt i magen. 

Men säkerhet innebär även att inredningen ska klara av eventuell kollision. Det blir väldigt fart på verktyg som kommer flygandes om man krockar, så se till att de har en fast plats. Fortfarande ser man idag en hel del med hemmabygd bilinredning. Hur snygga och bra anpassade de än må vara så är det inte en konstrruktion anpassad för "en arbetsplats på hjul". Vibrationerna som uppstårr gör inredningen till en säkerhetsrisk då fästningarna kommer att släppa. 

Är du i färd med att kika på ny bilinredning, så finns det ett inredningstest man kan göra för att snabbt få svar på vilken som är den bästa inredningen för just dig. Du hittar testet nedanför.

New call-to-action

Teman: Pris, transportbil, Bilinredning, välja bilinredning


Kommentarer

Om Loydsguiden

Loydsguiden riktar sig till användare och ägare av transportbilar. Här finns innehåll som skall gynna dig vid köp och nyttjande av transportbilar som skall underlätta vardagen för hantverkare med mobila verkstäder som arbetsplats. Loydsguiden publicerar nya inlägg veckovis. Följ oss gärna!

Besök www.loydsindustri.se

LAST NED SMARTFLOOR BROSJYRE   TIL DIN BILMODELL HER

Senaste inlägg

LAST NED SMARTFLOOR BROSJYRE   TIL DIN BILMODELL HER