Har du verkligen en säker arbetsdag med transportbilen?

Av Sofie Afzal 2020-mar-24 05:00:00

Toyota_Smartfloor_Borge_Rr.jpg

Med mer än 40 års erfarenhet av säkerhetskonstruktioner för bilar, så vill vi i denna guiden dela med oss vår kunskap kring säkerhet i transportbilen angående bilinredning och last. Du hittar även en checklista för att lasta säkert i transportbilen.

Är du hantverkare, arbetar inom entrepenad eller serviceyrke så har du garanterat en del tunga verktyg och föremål i lastutrymmet. Ligger inte de på en fast plats, så kan de få väldigt obehagliga konsekvenser vid en tvär inbromsning eller krock. Ju tyngre föremål, och ju högre fart, desto större fara att den flyger fram som en projektil genom vindrutan.

HÄMTA CHECKLISTA: Lasta säkert och rätt

Lasta rätt, för en säker transport och arbetsdag

Det är frestande att bara "slänga in sakerna bak i bilen". Men det kan som sagt få förödande konsekvenser om olyckan är framme. Ta hand om dig, medarbetare och medtrafikanter. Se därför över följande för en säkrare arbetsdag med bilen:

Tillgängliga surrningsfästen

Enligt lag så måste faktiskt allt sitta fast under transport. Gör det därför enkelt för dig, och se till så att du har en inredning som gör så att surrningsfästena är lätt tillgängliga, och inte gömda bakom några hyllor, eller under det du fraktar.

Kontrollera surrningsredskap

Se till så att du har redskap som du kan surra med; spännband, lastkrokar eller rep. Ha det både lätt tillgängligt, och kontrollera så att de är i brukbart skick.

sofie spännpand transporter

Anpassad förvaring

En del saker är mer osmidiga att förvara än andra. Stege är ett klassiskt sådant exempel som ofta hamnar löst ovanpå, eller under det du lastat in i bak. Investera då istället i en steghållare som har stegen i taket. Eller är du rörmokare så är nog rör-i-rör boxarna samma problem. Till dem finns det även där anpassad förvaring. Ta en titt på vad det finns för yrkesanpassade lösningar.

Läs mer: Bilanpassning: få rätt bilinredning för din bransch och arbetsdag

Förvara under golvet

För de saker som är svåra att få en anpassad förvaring till, så är det perfekt att kunna förvara dem tryggt och säkert under golvet i ett så kallat dubbelgolv. Satsa på ett extra djupt dubbelgolv så får du även plats med de större verktygen, och redskapen där. Då ligger dessutom  surrfästena alltid tillgängliga då du får ner så pass mycket under golvet, istället för att det ligger löst ovanpå.

HÄMTA CHECKLISTA: Lasta säkert och rätt

Tänk på maxlasten och vad ditt biltak tål

Längre saker får oftast inte plats i lastutrymmet, utan förvaras med fördel på biltaket med anpassade förvaringslösningar så som takräcken, rörboxar och takboxar. Glöm inte att kolla dels hur mycket du får lasta på biltaket, och att det inte överstiger bilens maxlast. Se även till så att förvaringslösningarna på taket klarar av din tilltänkta vikt. 

Läs mer: Vilken typ av takräcke behöver man till bilen?

Man ser oftare, än vad det egentligen borde vara, transportbilar som kör med överlast. Kör du med överlast så slits det på bilen. Bromsar, stötdämpare, och hjullager med mera får extra hög belastning. Detta påverkar bilens köregenskaper och är därmed en fara i trafiken.

Läs mer: Så mycket maxlast får man ha på biltaket

vw caddy med thule takstativ

Transportbil som du ser hur du kör

Tänkt dig att du står i en korsning, och du har väjningsplikt från höger. Du behöver då kunna få uppsikt bakåt ut genom sidodörrarna genom din komfortvägg. Se därför till att ha en komfortvägg som inte bara har ett fönster, utan en som har ett tillräckligt stort fönster för att kunna ge dig denna uppsikten.

Är du i färd med att köpa ny transportbil så se till så att detta finns, och även se över så att du även har fönster i höger skjutdörr så att du får den fria sikten du behöver.

IMG_7557Caddy.org2-516984-edited

Säkerhetsgranska din bilinredning

Din bilinredning kan antingen hjälpa, eller stjälpa dig. En inredning för bilar ska vara konstruerad för en arbetsplats i rörelse. Detta innebär att den ska klara av följande:

  • Tåla vibrationerna som uppstår vid transport som påverkar dess fästning i bilen
  • Ska klara av kraftiga inbromsningar
  • Trygg vid eventuell kollision
  • Klara av din tilltänkta vikt du ska förvara i den
  • Tåla de klimat du vistas i

Man ser fortfarande en hel del kreativa, och välbyggda hemmabyggen till verkstadsinredning i transportbilar. Dessa är inte säkerhetsanpassade för att klara av varken vikten, eller de vibrationer som uppstår vid transport. För att inte tala om vad som händer vid en tvärbromsning eller i värsta fall en krock. 

Du är säker bekant med frustrationen som uppstår när inredningen går sönder, och din arbetsdag blir lidande. Oftast är orsaken till detta att bilinredningen går sönder för att den inte orkar den vikt du lastar på grund av dålig konstruktion och materialval i bilinredningen. Ibland kan det vara att den kanske inte tål de klimat du vistas i så som fukt, kyla eller smuts. Här kan du läsa mer om hur man kollar så att bilinredningen tål vikten.

Så ta nu det säkra före det osäkra, och skriv ut en checklista för att skapa en säkrare arbetsdag med transportbilen. Du hittar en sådan nedan!

HÄMTA CHECKLISTA: Lasta säkert och rätt

Teman: Last, Lagar och Regler, Lasta rätt, transportbil, säker, mobil arbetsplats, Bilinredning


Kommentarer

Om Loydsguiden

Loydsguiden riktar sig till användare och ägare av transportbilar. Här finns innehåll som skall gynna dig vid köp och nyttjande av transportbilar som skall underlätta vardagen för hantverkare med mobila verkstäder som arbetsplats. Loydsguiden publicerar nya inlägg veckovis. Följ oss gärna!

Besök www.loydsindustri.se

LAST NED SMARTFLOOR BROSJYRE   TIL DIN BILMODELL HER

Senaste inlägg

LAST NED SMARTFLOOR BROSJYRE   TIL DIN BILMODELL HER