Lätt lastbil: Så klarar hantverkares arbetsfordon de nya reglerna WLTP och Bonus Malus

Av Claes Persson 2019-apr-02 06:15:00

Har du mycket i lastutrymmet? Läs vidare. För de som använder bilen i sitt arbete så sker det just nu stora förändringar regelmässigt som kommer att påverka hantverkares verksamheter ekonomiskt då reglerna riktar sig direkt till bilen.  I denna guiden får du tips på hur du ska lasta för att klara de nya reglerna, och behålla din effektivitet i vardagen.

DSC01018..
Som hantverkare är transportbilen ofta ett av dina viktigaste verktyg i verksamheten. I den finns all utrustning, material och saker som du kan behöva under dagen. Bilen måste fungera och den är byggd för att arbeta. 

Är du i färd med att leta ny bil, och behöver inredning så kan du göra vårt test här nedanför för att hitta rätt inredning till din verksamhet. 

GRATIS TEST: Vilken bilinredning passar dig bäst 

Vilka förändringar har skett gällande fordonsskatt?

Som nämndes, så har det skett regelmässiga förändringar gällande bilar. Kort sagt kan man säga att ju mer koldioxid en bil släpper ut, desto mer kommer den att skattas. Ju tyngre bil, desto mer bränsleförbrukning och utsläpp. 

Sedan 2018 så råder regelverket Bonus Malus i Sverige. Denna medförde att fordon med låga koldioxidutsläpp får en bonus (rabatt), medans fordon som drar desto mer bränsle och släpper ut mer koldioxid straffas.

Som grädde på moset så kommer även det globala regelverket WLTP. Detta regelverk är ett nytt testsystem som införs i hela världen för att mäta fordons klimatpåverkan.

Resultatet är att mätningarna är mer verklighetstrogna då de kollar på fler variabler. Detta i sig har resulterat i att alla bilar kommer att klassas med högre koldioxidutsläpp.

  New call-to-action

Så drabbas hantverkare av WLTP och Bonus Malus 

Straffskatten för koldioxidutsläpp som de nya reglerna styr, påverkar direkt ekonomin för hantverkare då arbetsfordon ofta är både tyngre och mer bränslekrävande. Detta beror på att i Sverige så följer arbetsfordon och personbilar samma regler, trots att de används till olika saker.

Arbetsfordon som lätta lastbilar är gjorda för att transportera gods och är ofta det viktigaste verktyget inom verksamheten, så de har även oftast större motorer, vilket också gör att de har högre utsläpp.

Arbetsfordonen är anpassade för att passa den specifika verksamheten. Detta görs med hjälp av anpassad bilinredning, branschspecifika verktyg, och man har ju dessutom ett varulager i lastutrymmet. De är därav ofta tungt lastade, vilket är en av de sakerna som de skärpta reglerna WLTP inkluderar.

Kort sagt så blir det en rejäl skattehöjning på dessa bilar just för att de går under samma regler som personbilarna, trots det har ett helt annat bruk och användningsområde.

verksamhetsanpassad bilinredning ikoner

Så lastar du bättre för att klara de nya reglerna

Eftersom att koldioxidutsläppen påverkas av bilens vikt, så kommer det framöver att bli ännu viktigare att ha koll på vad man förvarar i lastutrymmet och att använda utrymmet effektivt. Därför får du här 3 tips för hur du får koll på lastutrymmet:

Läs mer: Bilanpassning: få rätt bilinredning till din just verksamhet och arbetsdag

1280x720.Volumtest elektriker.kort_25sek.v4.SE

1. Ha full översikt i lastutrymmet

Inga mer gömda vrår! Se till att ha en inredning som gör så att du direkt ser vad du har i lastutrymmet. När du planerar ditt bilköp och dess tillhörande inredning ska du därför se till att ha en bilinredning med större lådor, och som gör att du direkt ser vad som gömmer sig även längs bak i lastutrymmet.

Se tillbehör till transportbilar

2. Effektiv förvaring

Se till att välja en inredning som ger dig en förvaring där du enkelt, och smidigt kan förvara även de större sakerna. Med en stor inredning så får du plats med allt, medans en mindre inredning faktiskt inte gör att du kan lagra lika effektivt. Med en mindre inredning är risken att man snabbt börjar att slänga in saker i lastutrymmet istället. Inga mer skidbackar i lastutrymmet.

3. Organisera

Se till att din inredning låter dig ge var sak sin plats. Alla verksamheter ser olika ut, och därför är det extra viktigt att din bilinredning anpassas till just ditt yrke! Har du långa saker så låt dem ha sin plats i en längre låda så att de inte skadar resten av det du har i lastutrymmet. Har du mindre saker, men av olika sorter så ge även dessa sin förtjänta låda. 

Läs mer: Bilanpassning: få rätt bilinredning till din just verksamhet och arbetsdag

 

Är du osäker på vilken bilinredning som passar dig? Gör vårt test så får du svaret!

Vilken bilinredning passar dig?  TA TESTET 

Teman: Tillbehör transportbil, Bilinredning, Arbetsfordon, Lagar och Regler, Lasta rätt, Lätt Transportbil, Yrkesanpassad


Kommentarer

Om Loydsguiden

Loydsguiden riktar sig till användare och ägare av transportbilar. Här finns innehåll som skall gynna dig vid köp och nyttjande av transportbilar som skall underlätta vardagen för hantverkare med mobila verkstäder som arbetsplats. Loydsguiden publicerar nya inlägg veckovis. Följ oss gärna!

Besök www.loydsindustri.se

Vilken bilinredning passar din verksamhet

Senaste inlägg