Få koll på ditt varulager så skippar du onödiga besök hos grossisten

Av Sofie Afzal 2020-mar-03 05:15:00

20200212_110958-beskjært

Hantverkare kastar bort värdefull tid på att vara oftare än vad de behöver hos grossisten på grund av dålig planering. Hur ofta är det egentligen rimligt att vara hos grossiten per vecka för den genomsnittliga hantverkaren? Denna guiden ger dig svaren på orsakerna till de extra turerna dit, vad du kan göra för att slippa dem och få en effektiv arbetsvecka.

Så ofta är hantverkare hos grossisten

Vi anade att hantverkare kan ha ett lite för bra förhållande till sina grossister, så vi gjorde en studie där vi hade samtal med de som var ute på en runda för påfyllning av varor. Studien omfattar samtal med såväl skiftledare, rörmokare, elektriker och även anställda hos grossister. 

Det blev snabbt tydligt att det är stor skillnad mellan de hantverkare som driver serviceuppdrag, och de som har projektuppdrag.

Så många gånger besöker  den genomsnittlige hantverkaren grossisten under en arbetsvecka:

Projektuppdrag Serviceuppdrag
Genomsnitt 2,5 gång per vecka Genomsnitt 15,5 gånger per vecka

Undersökningen visade att hanverkare som arbetar med serviceuppdrag är mer än 6 gånger så ofta hos grossisten än hantverkare som arbetar med projektuppdrag.

19987476_10158969499345463_1692751886_n.jpg

Varför så många vändor till grossisten?

De flesta som tillfrågades gav en stor suck när vi frågade dem hur ofta de är hos grossisten. De verkade alltså känna av att de springer där lite för ofta. Ett mer önskvärt scenario hade varit att kunna minska ner på antalet vändor till grossisten, trots lockelsen av korv och kaffe.

Så, hur kommer det sig att hantverkare springer så många gånger om dagen till grossisten då?

Vårt intryck är att många av besöken hade kunnat undvikas med lite bättre planering. Det är också det som är den stora skillnaden mellan projekt- och servicehantverkare. En projekthantverkare har en mer förutsägbar arbetsvecka. 

Läs mer: Gör din servicebil dig till en dålig hantverkare?

Konsekvenserna av dålig planering

Handen på hjärtat nu; sist du var hos grossisten, var det helt nödvändigt, eller var det för att du inte riktigt hade planerat uppdraget tillräckligt? Självklart sker det oväntade saker under uppdragen som kräver extra besök hos grossisten, men en hel del hade kunnat unvikas med bättre planering.

När du bara "ska ta en sväng " till grossisten, får det faktiskt konsekvenser för dig:

 • Du får ofta en hög med oanvända varor som ska i retur för att du köpt för mycket
 • Du kastar bort tid du istället kunde lagt på något värdeskapande för verksamheten eller kunden
 • Du måste avbryta uppdraget du är på
 • Du framstår som mindre professionell
 • Du får en mer stressad arbetsdag
 • Ständigt behov av påfyllning av varulagret blir snabbt ett irritationsmoment

rotete-varebil-elektriker-621x350

Så får du en effektivare arbetsdag

Det verkar som att många hantverkare som jobbar med serviceuppdrag finner att kaoset i vardagen är en normalitet. Men det är faktiskt enkelt att göra en stor skillnad i vardagen genom bättre planering. Läs vidare, så kommer det tips på vad du kan göra.

Många av problemen listade ovan, beror på att man har sämre koll på sitt varulager i bilen än vad man kanske borde ha. Med ett bra system för att organisera i lastutrymmet så får du mer ordning, och kan då få koll på vad du faktiskt förvarar, och vad som du måste fylla på utan att du faktiskt måste inventera särskillt ofta.

Det finns en anledning till varför 70% av alla transportbilar i Sverige har bilinredning; man behåller ordning, får struktur, arbetar enklare och effektivare. 

Läs mer: bilinredning för bilanpassning - 5 tips för att få den bästa verkstadsinredningen

Förutom att ha rätt bilinredning för din arbetsdag, så finns det fler saker du kan göra för att få det organiserat i lastutrymmet på din servicebil, och få koll på ditt varulager.

baklåda

 

Få kolla på lagret med Kanban och 5S

Kanban-kort  är ett enkelt sätt att säkra så att du inte går tom på ditt varulager. Placera ett kort med varans namn på under varje vara i lastutrymmet. När den håller på att ta slut, så ta med dig kortet och lägg den på en fast plats i till exempel förarhytten, som du sedan kollar varje gång du åker till grossisten. Då missar du inte att något tar slut.

Hämta Kanban-kort till varulagret

5S är en metod som du kan använda för att skapa ett synligt system i transportbilen. Kortfattat så handlar det om att: 

 1. Sortera och få översikt på att du har i bilen.
 2. Skapa ett system, och ge allt en fast och bekant plats i bilen.
 3. Hålla rent i lastutrymmet, och på verktyg.
 4. Skapa en standard för att upprätthålla nivån och rutiner för att behålla ordningen.

Ladda ner: 5 konkreta tips för 5s i transportbilen

Läs mer: Arbeta smartare med agila arbetsmetoder för hantverkare med mobila arbetsplatser

Som sagts tidigare, så är grunden till ordning i transportbilen och en effektiv arbetsdag, att ha en bilinredning som är anpassad efter din arbetsdag. Med vårt inredningstest tar det dig 2 minuter att få svar på vad som passar dig. Du hittar det nedanför.

New call-to-action

Teman: lastutrymme, 5s, Kanban, Bilinredning, varulager


Kommentarer

Om Loydsguiden

Loydsguiden riktar sig till användare och ägare av transportbilar. Här finns innehåll som skall gynna dig vid köp och nyttjande av transportbilar som skall underlätta vardagen för hantverkare med mobila verkstäder som arbetsplats. Loydsguiden publicerar nya inlägg veckovis. Följ oss gärna!

Besök www.loydsindustri.se

LAST NED SMARTFLOOR BROSJYRE  TIL DIN BILMODELL HER

Senaste inlägg

LAST NED SMARTFLOOR BROSJYRE  TIL DIN BILMODELL HER