5 saker en fordonsansvarig bör tänka på vid leasing av transportbilar

Av Sofie Afzal 2019-jan-25 13:18:21

Vid inköp av bästa transportbil, finns det en lista med saker man bör ta sig en funderare över innan beslut fattas. Nedan finns en  sammanställning av de 5 viktigaste sakerna som bör gås igenom. 

4 biler NY

 

1. Rätt transportbil: Volym och lastkapacitet som verksamheten kräver

Vid investering i en ny transportbil är det viktigt att man ser över vilka behov som dem dagliga aktiviteterna i verksamheten kräver; vilka verktyg måste man ha med sig, 

            3 vehicles      

och hur mycket används dessa. Ska man frakta mycket småsaker, stora och tunga saker, eller långa smala saker. Detta är några exempel på hur lastutrymmet bör vara anpassat för att kunna göra hantverkarens arbete både effektivare, men även mer ergonomiskt.

2. Vilken typ av körning görs mestadels

 

icon_015040_256Försök att på förhand avgöra vad för typ av körning som blir aktuell, och bedöma vad som passar dess syfte.

Som nämndes ovan, så är det viktigt att vara medveten om bilens användningsområde i verksamheten. Man bör se över antal mil den kommer rulla under regelbundna perioder. Vid längre körsträckor är en dieselbil fortfarande ett bra val. Ska man inte använda transportbilen till att frakta tyngre grejer, då är det bara att satsa på bensinvarianten eller kanske ännu hellre elbil.

OBS! Kom ihåg detta, minsta motorn är inte alltid snålast, det finns undantag. Så det är bra att kolla upp de olika motorernas bränsleekonomi. Tänk på hur mycket effekt som kommer behövs. En liten motor under hög belastning drar massa bränsle: Med skapligt med last kan bensinbilen dra mer bränsle medans dieselbilen drar max 30 % mer. Ska man dra släp kan det vara en fördel med drivning på bakhjulen för att minska slitaget på framhjulen, kör man på gas tappar motorn effekt jämfört med bensin.

Vilken bilinredning passar dig?  TA TESTET 

3. En mobil verkstad, kräver viss typ av tillbehör till bilinredning

 

Säkerhet och funktionalitet för föraren

För att förhicon_038860_256indra att saker som ligger i lastutrymmet ej skall störa föraren, så är det att rekommendera att sätta in en komfortmellanvägg. En komfortmellanvägg skapar även mer utrymme åt föraren, skapar mer energibesparande uppvärmning av bilen, samt att det ger viss ökad ljudisolering. Kort sagt ger en komfortmellanvägg en bättre ergonomisk arbetsmiljö.

Skydda transportbilen mot slitage och skador

En skyddsinklädnad av lastutrymmet ökar livslängden, och kostnadseffektiviserar service på transportbilen. Ett lastutrymme är vanligtvis nyttjat för diverse verktyg och andra nödvändigheter till verksamheten, om dessa samtidigt transporteras under längre sträckor, så finns en risk att dessa kan komma att skada plåten på bilen om olyckan är framme. För att då ej behöva lägga pengar på att reparera bilen, så är det ett mer kostnadseffektivt förslag att istället köpa en ny inklädnad.

Se tillbehör till transportbilar

Bra arbetsbelysning

Vi känner alla till att en bra arbetsbelysning är en förutsättning för ett bra resultat som låter dig fokusera på arbetsuppgifterna. Arbetsbelysning påverkar nämligen både din energinivå och effektivitet. En sak att lägga på minnet är att den belysning som är monterad från fabrik i transportbilen, har en lägre ljusstyrka än den som rekommenderas. För att underlätta vardagen i Sverige som har ett mörkare klimat ca 6 månader om året, så är en investering i bra arbetsbelysning i transportbilen att rekommendera.

Ta bilinredningstestet här

4. Finansiering av transportbil

 

icon_007720_256

Det vanligaste och mest fördelaktiga vid finansiering av leasingbil är att försöka ha så lite restvärde kvar som möjligt. Man vill nämligen kunna lyfta så mycket moms som går. Detta för att man lyfter moms på månadskostnaden, men inte på restvärdet, och har därav möjlighet till momsavdrag på detta.

En annan sak som kan vara lätt att missa, är att man skall samla alla sina fakturor från finansbolaget på en och samma samlingsfaktura. Detta för att minska på administrativa kostnader för var faktura som skickas ut.

5. Rätt inredning, till rätt verksamhetsfordon

Med rätt inredning kan man spara upp till 150 000 kr under en 3-års leasingperiod. Det viktigaste att tänka på här är att hyllor och annan inredning som gör att man måste krypa in i bilen för att få tag på dina verktyg lämpar sig inte på små och mellanstora bilar. Det tar mycket tid att hitta sina redskap med denna arbetsmetod. Ett mer tidseffektivt, och mer ergonomiskt alternativ är bilinredning som möjliggör utvändig hantering. Nedan finner ni ett räkne-exempel.

 

Kostnad hantverkare: 625kr/h

Med rätt inredning sparar man: 20 min per dag á 208kr

1042 kr * 48 veckor = 50.000kr per år

150 000 på 3 års leasing

En annan sak att ha i åtanke vid val av inredning är just kvalité. För att den skall kunna användas dagligen, och klara av rejäl vikt och användning, krävs det att produkterna har hög kvalité. Ju mindre strul med inredningen, desto mer tid, pengar och energi kan läggas på annat. Bilinredningen skall hålla för fackmannamässig användning.

 

Vilken bilinredning passar din verksamhet

Teman: Leasing, bilansvarlig, kontor i bilen


Kommentarer

Om Loydsguiden

Loydsguiden riktar sig till användare och ägare av transportbilar. Här finns innehåll som skall gynna dig vid köp och nyttjande av transportbilar som skall underlätta vardagen för hantverkare med mobila verkstäder som arbetsplats. Loydsguiden publicerar nya inlägg veckovis. Följ oss gärna!

Besök www.loydsindustri.se

Vilken bilinredning passar din verksamhet

Siste innlegg

LAST NED SMARTFLOOR BROSJYRE   TIL DIN BILMODELL HER