3 fordeler og 3 ulemper med leasing av firmabil

Av Eirik Lier 6. april 2021

 välja bil cropped

Å kjøpe varebil skal være en effektiv, nyttig og kostnadseffektiv investering. Lønner det seg å eie firmabilen, eller burde du ta opp leasing? I dette innlegget nevner jeg 3 fordeler og 3 ulemper ved leasing av firmabil. Du får også en oversikt over 2 leasingkalkulatorer og eksempler på hva det kan koste å lease firmabilen.

Forskjellen på leasing og kjøp

KJØP

Hele beløpet for bilen betales direkte til selger. Når du velger å kjøpe bilen, kan du betale med opptjente midler eller låne penger av banken din for å gjennomføre kjøpet. Rentenivået banken din tilbyr og din egenkapital er avgjørende for hva finansieringen vil koste i måneden. 

LEASING 

Hvis du leaser bilen leier du bilen for en bestemt tidsperiode. Deretter å levere den tilbake ved periodens ende. Prisen på leasingen beregnes med utgangspunkt i flere faktorer, men kan enkelt forklares med at du betaler det bilen synker i verdi fra den dagen du overtar den og frem til leasingavtalens ende.

Planlegg kjøp av varebil med denne guiden »

Hva koster leasing av firmabil?

Leasing

Det er flere ting som påvirker den månedlige prisen på leasing av firmabil og her er noen av dem:

Forskudd ved leasing 

Ved leasing av bil vil du kunne betale et engangsbeløp, altså et forskudd eller innskudd. Det betyr at du betaler et gitt beløp direkte til forhandler eller leasingselskapet. Rett og slett et forskudd på leien av bilen. Dette forskuddet er som regel 10% av kjøpesummen. Hvis du har mulighet til å betale høyere startleie for bilen, vil månedsleien bli lavere. Noen forhandlere tilbyr også leasingavtaler uten startleie. Uten innskudd vil månedsleien være høyere enn med innskudd.  

Kjørelengde 

Forventet kjørelengde gir også et utgangspunkt for månedsleien ved leasing. Dersom du skal kjøre lengre distanser med firmabil, vil det naturligvis bli mer slitasje på bilen. Det vil igjen bety at månedsleien blir høyere, enn hvis du kjører mindre. Varebilen taper seg mer i verdi jo lenger du kjører. Dette er et regnestykke som settes opp av selgeren når du inngår avtalen om å lease bilen. 

Rentesats ved leasing 

Rentesats har også en påvirkning på de månedlige utgiftene knyttet til leasingavtalen din. Leasingavtaler har ofte lavere rente enn billån, som igjen betyr at fakturabeløpet på leasingen kan bli vesentlig lavere, sammenliknet med et lånefinansiert kjøp av den samme bilen. 

Restverdi etter endt leasing

Prisen som bilforhandleren forplikter seg til å kjøpe bilen tilbake for kalles restverdi. Differansen mellom startleien og restverdien som settes, brukes for å beregne månedsleien på bilen du skal lease. Les mer om restverdi på minleasing.no. Du kan i utgangspunktet kjøpe ut bilen etter endt leasingperiode til den satte restverdien, men dette må avtales med leasingselskapet etter at bilen leveres inn.

Les mer: Hva koster varebilinnredning? 

Leasingkalkulator 

Bruk leasingkalkulator for å finne ut av hvor mye leasing av firmabil vil koste deg i måneden. 

Leasing kalkulato

Det finnes flere tilbydere av leasingavtaler, og mange av dem tilbyr også leasingkalkulator. På den måten kan du lett finne ut av hva en eventuell leasingavtale vil koste deg. 

SG Finans

I følge SG finans sin leasingkalkulator vil du måtte betale 6.456 kroner i måneden for en varebil som koster 400.000, med et forskudd på 50.000 kroner og en leasingperiode på 5 år. Denne kalkulatoren tar ikke kjørelengde med i beregningen, men gir deg en rask oversikt over hva du sånn cirka kan forvente å betale. 

SG finans har leasingkalkulator her

Leaseplan

Tar man utgangspunkt i Leaseplan sin leasingkalkulator kan du fylle inn litt mer informasjon, som beregnet kjørelengde, biltype og merke. Den gir deg også forslag på bilmodeller. 

En Volkswagen Caddy 1.4 Tsi 125hk, vil koste deg 4263 kroner i måneden med en kjørelengde på 30.000 i måneden i 5 år. 

Leaseplan har leasingkalkulator her.  

3 fordeler ved billeasing 

Usikker på om du skal lease firmabilen? Her er 3 fordeler ved leasing: 

  1. Du slipper å binde opp kapital.
  2. Du slipper å selge bilen i etter endt leasingperiode. 
  3. Det gir en forutsigbar kostnad hver eneste måned. 

Les mer: Visste du at du kan lease Smartfloor til 586 kroner i måneden? 

3 ulemper med billeasing

Det er også viktig å merke seg disse utfordringene som kan bli et problem ved leasing av firmabil. 

  1. Leasingavtaler er bindene. Det betyr at velger du å lease firmabilen i 5 år, må du forholde deg til den avtalen. For mange bedrifter kan det være en utfordring å vite nøyaktig hvor lenge det er behov for den aktuelle firmabilen. 
  2. Røff bruk av varebilen, med stor slitasje, gir risiko for ekstrakostnader når bilen skal leveres etter endt leasingperiode. 
  3. Du er pliktig til å overholde service- og vedlikeholdsforpliktelser.  

Hvis du er usikker på om leasing er den beste løsningen for deg ville jeg tatt kontakt med din forhandler. Sammen kan dere se på ditt bilbehov og finne det beste valget for finanisering. 

Lurer på på flere ting rundt kjøp av varebil? Vi har skrevet en e-bok om flere ting du må vurdere før du kjøper deg varebil. Den er helt gratis og du kan laste den ned her. 

Gratis e-bok:  Slik planlegger du kjøp av varebil   LAST NED »

Temaer: Økonomi, Leasing


Eirik Lier's photo

Av: Eirik Lier

Eirik er redaktør i Loydsbloggen og selskapets markedsdirektør: Han har vært med å skape innovative løsninger til flere bransjer, som for eksempel Smartfloor og Paxster. Han er ingeniør og videreutdannet ved Sjøkrigsskolen.

Følg på Facebook

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg