Nyttelast og egenvekt. Blir du forvirra? Her får du fasiten.

Av Christine Amundsen 2. april 2019

lasting tak

2 ord som ofte blir nevnt når man snakker om lasting i bil, er nyttelast og egenvekt. Men hva er egentlig forskjellen? Er det ikke det samme? Her får du svaret på hva de forskjellige betegnelsene bety. Du får også vite mer om reglene for bil og henger i dette innlegget.

Egenvekt

Vekten av bilen i fult driftverdig stand.

varebil

Det vil si at egenvekt er vekten av bilen inkludert permanent montert utstyr, smøreolje, vann og fulle drivstoffstanker. I tillegg regner du med reservehjul, jekk og vekt på fører satt på 75 kilo. 

Nyttelast 

Den vekten du kan laste i bilen din når du trekker fra egenvekten.

I vognkortet står som oftest tillatt nyttelast inkludert vekten på passasjerene i bilen. Derfor må du trekke fra vekten på eventuelle personer du har med i bilen, før du kan regne ut hvor mye du har lov til å laste. Husk å inkludere vekten på ting som takstativ, skiboks og bilinnredningen din. 

Andre lastebegreper på bil

lasting Smartfloor håndverker

Totalvekt:


Totalvekt er samlebegrepet på egenvekt og nyttelasten. Den totale vekten bilen kan bære. Her må du regne med passasjerer, deg selv og eventuell taklast. 

Les mer om hvordan du laster sikkert på taket her. 

Bil og henger: 

Den totalevekten en tilhenger kan ha, begrenses til om tilhengeren har bremser eller ikke. Det er to ting som begrenser vekten på hengeren:

1. Maks tillatt totalvekt 

2. Maks aktuell totalvekt: Hengerens egenvekt + lasten.

Begge deler står i ditt vognkort.

Er du usikker på hva du egentlig har lov til å laste?

Statens Vegvesen mobilapp: Bil og henger gir oversikt over hvilke type tilhengere bilen din har lov å trekke, og hvor mye du faktisk kan laste i bilen.

Du kan også regne ut hvilken vekt tilhengeren på bilen din kan ha, ved å bruke denne kalkulatoren. 

Egenvekt og nyttelast finner du i vognkortet 

Disse lastebegrepene som står oppført er der av en grunn, og det er tall du må ta stilling til når du skal laste bilen din. 

Vognkort ikoner

Gjør du ikke det vil du kunne oppleve ting som: 

  • Redusert bremse- og akselerasjon
  • Dårligere veigrep 
  • Dårligere styring på bilen 

Så her er det bare å slå opp vognkortet (eller app) og finne oppgitt nyttelast og egenvekt for din bil. 

Håndverker? Tenk på vektbegrensningene før du bestemmer deg for ny varebil

Å vurdere hvor mye vekt varebilen kan bære vil være ganske avgjørende før du eventuelt kjøper ny. Dette er en av de flere ting du må tenke på ved kjøp av ny varebil. For å gjøre denne jobben litt enklere, har vi laget en gratis e-bok til deg. Den tar for seg flere ting som er viktig før du kjøper deg ny varebil. Du kan laste den ned her.  

Gratis Guide:  Slik planlegger du kjøp av varebil  LAST NED NÅ

Temaer: Sikkerhet, Last


Christine Amundsen's photo

Av: Christine Amundsen

Christine er vår digitale ekspert og leder arbeidet med bedriftens innholdsproduksjon. Hun har en Bachelor i markedsføring/økonomi og visuell kommunikasjon fra Markedshøyskolen og har tidligere jobbet i filmbransjen der hun fikk verdifull erfaring med bruk av sosiale medier i markedskommunikasjon.

Epost

Kommentarer

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg