Derfor skal du ikke kjøpe for liten varebil

Av Eirik Lier 9. mai 2017

Volkswagen varebil

Å velge en varebil med for liten nyttelast kan få store konsekvenser for både bilen og kostnader knyttet til bruk av den. Jeg har vært med på en bilparkanalyse som avdekker at det er gevinster å hente på å gå for en varebil med god nok nyttelast.

Hvis du kjører med overlast, vil bremsesystem, støtdempere, hjullager og andre slitedeler belastes unormalt høyt. Resultatet er at de må byttes oftere, og det betyr høyere kostnader.

For noen år siden analyserte vi en bilpark ved et energiverk. Der fant vi ut at en gruppe kjøretøy på 85  biler kjørte med 20 prosent overlast konstant. Grunnen var et mye større behov for verktøy enn hva bileierne først hadde trodd da de kjøpte varebil.

Les mer her: Hvordan velge riktig størrelse på varebilen.

Planlegg kjøp av varebil med denne guiden

Resultatet ble at bilene ble lastet opp med for mye verktøy og utstyr, og det ga overvekt. Konsekvensen var skyhøye driftskostnader som følge av overbelastning.
Ved å sammenlikne kostnadshistorikken med kostnadene for innkjøp av bil med riktig nyttelast, viste det seg at de sparte betydelige beløp gjennom året. Riktig nyttelast i dette tilfellet innebar en økning i kapasitet på 50 prosent.

Ved å gjøre dette byttet, fikk bileierne også mye bedre plass - slik at de unngikk å laste bilene for fulle. Det beste av alt var at driftskostnadene ble lavere og mer forutsigbare. Det ble også få eller ingen tilfeller av driftsstans i det hele tatt.  

Som vi har vært inne på tidligere, skal du selvsagt ikke kjøre med en bil som er alt for stor heller. Det er derfor analysen og forberedelsene før du kjøper ny bil er så viktige.

Hvilken skal jeg velge-231383-edited.jpg

Tenk gjennom dette:

  1. Hvilke oppdrag får bilen?
  2. Hvilke verktøy og varer trenger du?
  3. Gjør en nøye beregning av volum og vekt.

Deretter kan størrelse og nyttelast og eventuelt tilleggsutstyr på bilen bestemmes. Hvis du trenger flere tips, er du velkommen til å laste ned vår varebilguide. Dette er en gratis veiledning til deg som vurderer å kjøpe ny varebil eller innredning.

Gratis Guide:  Slik planlegger du kjøp av varebil  LAST NED NÅ

Temaer: Last, Kjøpe varebil


Eirik Lier's photo

Av: Eirik Lier

Eirik er markedsdirektør og har vært med å skape innovative løsninger til flere bransjer, som for eksempel Smartfloor og Paxster. Han er ingeniør og videreutdannet ved Sjøkrigsskolen.

Følg på Facebook

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Kommentarer

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action

Siste innlegg