Å kjøpe varebil er kun en kostnad for bedriften?

Av Eirik Lier 15. august 2017

IMG_1120-151328-edited.jpg

Hvis du tenker på den måten, tar du grundig feil. Det stemmer ikke. Det første du må tenke på er faktisk inntekten en slik anskaffelse skaper. Hva investeringen vil kaste av seg i form av kroner og øre.

Ikke tap penger på billig innkjøpspris

Working Hard-4.jpg

Vi har studert disse forholdene ute hos mange spesialentreprenører, og én ting kan vi konkludere med. Det er mye mer gunstig å forberede innkjøpet med hensyn til å etablere effektivitet fremfor å shoppe det billigste.

Konsekvensen av å handle det billigste er at du kan tape hundretusener på ineffektive prosesser.

Totalkost

Hvis du er flåteansvarliger det en selvfølge at du må ha kontroll på Total Cost of Ownership (TCO). Og du skal jobbe for å få den så lav som mulig. Pass likevel på at du  velger riktig utstyr (bil og innredning) som er tilpasset oppdragene der ute. Ellers kan resultatet fort bli at den gode jobben du har gjort med å forhandle frem en lav TCO, elimineres bort på en måned - eller i noen tilfeller raskere.

Først når du har fått oversikt over budsjettet, bestemt type bil og den rette varebilinnredningen, er det tid for å tenke på TCO. Deretter kan du begynne å finne kostnader på bilen innenfor det segmentet du mener er riktig.

Eksempel på TCO

Vi tenker ofte sånn at TCO-en gjerne utgjør 10 prosent av den operative timekostnaden.

 Kostnadsfordeling grafikk.jpg

Regnestykket for din bedrift skal du få lov å finne selv, men jeg tenker at du havner på et nivå ikke langt unna mitt eksempel.

Det er viktig at du snakker med dem som er ansvarlig for drift ute på anlegget.

Still spørsmål som:

  • Hvordan kan dere spare mest mulig tid der ut?
  • Hva kan jeg bidra så du sparer tid?

Motivasjon

Se på industrien. Der har de nøye analysert hvordan de enkelte oppgavene skal utføres for å spare tid, og de har en kontinuerlig målsetning om å bli bedre. Legg bedre til rette, ha det enda mer ryddig og invester i nye verktøy som arbeider mer presist og raskere.

Du som innkjøper burde motivere til dette. Samtidig skal du prøve å holde totalkostnaden så lav som mulig. Vi har drøftet temaet mer inngående i dette innlegget. 

IMG_7763-079825-edited.jpg

Sjekk flere

Ved innkjøp av nytt utstyr til biler er det viktig å sammenligne biler med samme spesifikasjon.

Er det en Volkswagen T6, Toyota Proace eller Renault Trafic?  Få tilbud fra flere leverandører med samme egenskaper og utstyrspakke. Pris på bil og innredning, driftskostnader og serviceavtale må kunne sammenlignes.

Hvis du er på ute etter å kjøpe varebil, kan det være greit å gjøre litt research i forkant. Derfor har vi utarbeidet denne gratis e-boken til deg som søker informasjon om varebiler og hva du må tenke på før du kjøper.

 Gratis e-bok til deg!  Les mer om Varebilens roller  LAST NED

Temaer: Økonomi


Eirik Lier's photo

Av: Eirik Lier

Eirik er markedsdirektør og har vært med å skape innovative løsninger til flere bransjer, som for eksempel Smartfloor og Paxster. Han er ingeniør og videreutdannet ved Sjøkrigsskolen.

Følg på Facebook

Følg på LinkedIn

Følg på Twitter

Epost

Kommentarer

Om Loydsbloggen

Loydsbloggen skal være en kilde til kunnskap og inspirasjon for eiere og brukere av varebil. Vi tar opp temaer som er viktige for deg som håndverker, varetransportør eller annen bruker av varebil. Du vil finne nyttig innhold om hva du må tenke på ved kjøp og bruk, og nyttige tips for forbedring av varebilhverdagen. På Loydsbloggen blogger vi en gang i uka. Følg oss gjerne!

Besøk www.loyds.no

New Call-to-action
New Call-to-action

Siste innlegg